2011. november 13., vasárnap

A tai chi hatásai a szervezetre


Bizonyított tény, hogy a tai chi gyakorlása jótékonyan segít keringési zavarok, magas vérnyomás, ízületi problémák, hátfájás, légzési zavarok, emésztési gondok, és más egyéb problémák esetén.

A tai chi az egész testre hat. Mit jelent ez valójában?
A tai chi 108-as mozgássora összefogja az emberi test élettanilag fontos részeit beleértve az ínakat, az ízületeket, a gerincet, a kötőszöveteket és a belső szerveket. Az egyedülálló, lassú csavarások és nyújtások elősegítik az erőnlétet (különösen a lábak, hátgerinc és has), hajlékonyságot, az egyensúlyt és a kitartást. A mozgások fejlesztik továbbá a légző izmokat, a gerinchez és a hashoz közeli szervek ínszalagjait és kötőszöveteit.

Ha valakinak hátfájása vagy más panasza van, gyakorolhatja-e a tai chi-t?
Panaszok esetén, minden új mozgásforma gyakorlása előtt fontos megkérdezni az orvost. A tai chi mozdulatai lehetőséget adnak a ízületek mozgásának fenntartására, az egyensúly fejlesztésére. Erősíti az alsó végtagokat és korrigálja a rossz testtartást. Különösen figyel a gerincoszlop mozgására ezzel a hát stabilitására, mely sok embernek okoz problémát. A tai chi lépésenként fejleszti a testet, megdolgoztatva azokat az izmokat is amelyek többek között a sok ülőmunka okozta fájdalmat idézik elő.

A 2-es típusú cukorbetegség igen gyakori. Megelőzhető-e tai chi-val?
A 2-es típusú diabétesz, felnőttkori vagy nem inzulinfüggő cukorbetegség, ritkán fordul elő elhízás nélkül. Kialakulása kalóriamegszorító diétával és sok mozgással megelőzhető. A betegségben szenvedő ugyanúgy gyakorlhatja a tai chi-t és hasonlóan érezheti jótékony hatásait mint egészséges társai. A tai chi elősegíti az egészséges testsúly elérését és fenntartását, és a megemelkedett vércukorszint normalizálását. Előnyösen hat a keringési rendszerre, a vérnyomásra ezáltal csökken a szívroham kockázata.

Idősebb korban vagy komoly betegségek esetén is javasolt a tai chi?
Idősebb korban vagy betegség okozta merevség vagy gyengeség esetén körültekintően kell a mozgásokat gyakorolni. A mozgások óvatosabbak és lassabbak, de így is fejleszti a szervezetet, csak lassabb lépésekben. A beteg testrészre eső gyakorlatsort finomabban kell végezni vagy akár mozdulatokat ki is lehet hagyni, míg az egészséges testrészeken a teljes mozgást kell végezni. Egészséges ember is mindig a testi adottságainak és a fizikai állapotának megfelelően gyakorolhatja a tai chi-t.

Van-e a test pozitív fizikai változásain kívül egyéb előnye is a tai chi-nak?
A tai chi előnyei az eddig említett fizikai fejlődésen túl mutatnak. Szellemi fejlődést tapasztalhatunk a szükséges koncentráció és a mozgássor megtanulása révén. A lélek a gyakorlás során megszabadul a stressztől, lenyugszik. Javítja a kedélyállapotot és segít a depresszió feloldásában. A többi tai chi-t gyakorló emberrel való kapcsolat, akik egymást is segítik, elősegíti a belső nyugalom és békesség kialakulását.