2011. szeptember 9., péntek

A tai chi



Egészségmegőrzés

Ki ne szeretne egészségesen élni? Az egészséges életmód eléréséhez oda kell figyelünk a táplálkozásunkra és eleget kell mozognunk. Ez utóbbira sokszor kevés időt tudunk szánni. A tai chi olyan mozgássor amely bárki számára elsajátítható és nem okoz fizikai megerőltetést. A gyakorlatok jótékonyan hatnak a szív- és érrendszerre, a csont- és izomrendszerre valamint az idegrendszerre is. Nemcsak a test, hanem a lélek is épül hiszen a gyakorlatok koncentrációt igényelnek, ezáltal oldódik a napi stressz, a fejfájás, a szorongás.


"Tegyél Te is az egészségedért!"

A tai chi-ról röviden

A tai chi az egész testet megmozgató lágy mozgások rendszere, jótékonyan hat a testi és szellemi egészségünkre. Senki sem tudja mikor kezdődött a tai chi, bár tudósok a XI. századra teszik az eredetét. Egy Chang San-feng nevű kínai szerzetes aki állítólag 200 évet élt, a hosszú életét életfilozófiájának tudhatta be mely szerint egyesíteni kell az egészséges testet és a lelket. Ma már sokféle tai chi-hoz lehet hozzáférni világszerte és Magyarországon is. A legtöbb tai chi-t gyakorló taoistának vallja magát. Sokan hivatkoznak egy kínai mesterre, aki az adott tai chi rendszert összeállította. Mi nem foglalkozunk hitvallással és nem hivatkozunk más rendszerre, hanem egy egészségmegőrző és helyreállító gyakorlatsort tanulunk.


Mit csinálunk?

A tai chi belső művészet, mozgásművészet, harcművészet, de a mi változatunkban nincs jelen a küzdelem. Továbbá nincsenek fokozatok, övek, nincs pontozás, nem mérjük a másodperceket. Mindenki a saját ütemében haladhat a saját kedvének és képességeinek megfelelően. Örömből műveljük a tai chi-t. Mindazonáltal a tai chi mozdulatsort egymásra épülő alapelemekből rakjuk össze. Ezért célszerű elölről kezdeni és végig járni az utat, közben becsatlakozni elég nehéz. A mozdulatsor jótékony hatással van a keringési rendszerekre. Vérkeringésre, nyirok-keringésre valamint egyéb keringésekre is, de ezekről nem beszélünk. Inkább műveljük a mozdulatokat, és tudjuk, esetleg érezzük a pillanatban, hogy ott történik valami.

Leegyszerűsítve mondhatjuk, hogy kétféle izomzatunk van. Van a gyors mozdulatokra alkalmas, de gyorsan fáradó izomzat. És van a lassabb mozdulatokra alkalmas, de kitartó mély izomzat. Számos mozgásforma a szaggatott dinamikus mozgásaival a gyors, felszínes izomzatot mozgatja meg. A tai chi mozdulatsor finom elnyújtott mozgásai a mély izomzatot mozgatják meg. Ez serkentheti a keringést, javíthatja a tartást, egyensúlyérzéket, fejlesztheti az erőt, rugalmasságot. A rendszeres gyakorlás, kedvező hatással lehet egész szervezetünkre, inakra, izületekre, gerincre, kötőszövetekre, szervekre. Elvihet a kiegyensúlyozottság, a jó közérzet irányába. A mozdulatsorunk 108 mozdulatból áll. Az egyes mozdulatok is több elemet tartalmaznak. Legelőször az első 17 mozdulatot tanuljuk meg. Ez egy önálló egységet alkot a 108-as mozdulatsoron belül. Mikor ezt elvégeztük, akkor megállunk, megnézzük, hova jutottunk, akarunk-e továbblépni és miként. Ez két-három hónapot jelent heti egyszeri 2 órás gyakorlással. Elegendő időt szeretnék eltölteni az alapok megismerésével, az önmagunk figyelése begyakorlásával, hogy utána könnyeden léphessünk előre. A gyakorláshoz nem használunk semmilyen különleges eszközt, csak kényelmes és laza ruházatra, sportcipőre van szükség.  

"Semmi kétségem sincs afelől hogy a csi létezik, nem kell elhiggyem, hiszen tapasztalatból tudom"